04 Luty

Bułeczki drożdzowe

Tłusty czwartek już niebawem, jeśli nie chcesz lub nie możesz zjeść tradycyjnego pączka to mam dla Ciebie świetną propozycję, bułeczki drożdżowe z dżemem. O ponad połowę mniej kalorii, dużo "lżejsze" dla żołądka, ale przed wszystkim bardzo smaczne. Zwykły 70g pączek to około 300kcal, dużo tłuszczu i cukru. Proponowany przeze mnie przepis to zaledwie 120 kcal/szt.. Oczywiście jeśli masz ochotę na jednego pączka,  na nic nie chorujesz, a twój żołądek toleruje takie rzeczy, to z czystym sumieniem raz w roku możesz sobie pozwolić na tradycyjny wypiek, szczególnie w taki dzień.

Składniki na około 30szt:

  • 500g mąki orkiszowej (typ 450)
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250ml mleka 2%
  • 100 g dowolnego dżemu niskosłodzonego

Sposób wykonania: Do dużej miski wsypujemy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn, który należy przygotować w następujący sposób: ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżeczkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Masło roztapiamy w rondelku. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy przy pomocy miksera. Kiedy drożdże zaczną już rosnąć, mieszamy delikatnie rozczyn z pozostałą mąką, a następnie dodajemy masę jajeczną. Całość wyrabiamy dodając roztopioną masło (nie może być gorące), aż do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40-50 minut). Następnie przekładamy na posypany grubą warstwą mąki blat i rozwałkowujemy do uzyskania ciasta o grubości ok 1 cm. Wykrawamy krążki, nakładamy na środek pół łyżeczki dżemu, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Pączki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na ok. 30 minut. Gotowe pączki smarujemy białkiem które zostało i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180 st.C., aż do lekkiego zarumienienia.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe