11 List

Sałatka z kaszą bulgur

Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum,  zboże to jest gotowane i następnie suszone. Po takiej obróbce, przygotowanie kaszy zajmuję kilka minut. Bulgur świetnie nadaję się do sałatek czy dań głównych. Jest lekkostrawny, przy stosunkowo dużej zawartości błonnika. Bulgur jest bardziej znana w kuchni tureckiej, jednak ze względu na łatwość przygotowania i możliwości zastosowania, coraz częściej pojawia się w naszych domach.  

Składniki:

• Kasza bulgur (100g)

• Pomidor (3 średnie sztuki/500g)

• Oliwa z oliwek (2 łyżki/20g)

• Sól (szczypta)

• Pieprz czarny mielony (szczypta)

• Przyprawa włoska (szczypta)

• Natka pietruszki (pęczek)

• Koperek (pęczek)

• Sok z cytryny (sok z połówki cytryny)

 

Przepis:  Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Natkę pietruszki i koperek umyć i posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, dobrze odsączyć z soku, w przeciwnym razie sałatka będzie "pływała". Do ugotowanej kaszy dodać obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną natkę pietruszki i koperek, wlać dwie łyżki oliwy z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą włoską. Dokładnie wymieszać. Smacznego :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe