07 Paź

Jak zrobić "Mleko roślinne"? Prosty przepis na mleko owsiane, ryżowe, kokosowe.

"Mleka roślinne" stanowią świetną alternatywe dla mleka krowiego, szczególnie wtedy, gdy nabiał jest niewskazany w naszym jadłospisie. Koszt zrobienia takiego "mleka" jest wielokrotnie niższy od kupnego, nie zawiera żadnych dodatków konserwujących i możemy go zrobić tyle ile potrzebujemy, same plusy.

"Mleko owsiane"

Składniki:

- Płatki owsiane 200g

- Woda 1500ml

Przepis: Płatki owsiane rozdrobnić przy pomocy blendera, a następnie przesypać do miski lub szklanego naczynia. Wodę zagotować i wlać do płatków, dokładnie wymieszać, pozostawić na 20-30min, po czym ponownie dokładnie wymieszać. Tak przygotowany roztwór należy przecedzić przez gęste sito lub przy pomocy specjalnego woreczka do przygotowywania napojów roślinnych.

Gotowy napój  można przechowywać do trzech dni w lodówce. Dla wzbogacenia smaku można dodać cynamonu, miodu lub wanilii.

 

"Mleko ryżowe"

Składniki:

- Ryż brązowy ewentualnie biały 200g

- Woda przegotowana zimna 2000ml

Przepis: Ryż przepłukać kilkukrotnie (przegotowana zimnom wodą), zalać 1 litrem wody i pozostawić na 10 godzin. Po tym czasie wodę odlać i zalać ponownie litrem przegotowanej wody, wszystko zblendować. Uzyskana masę  przecedzić przez sito lub przy pomocy specjalnego woreczka do przygotowywania napojów roślinnych. Dla smaku można dosłodzić miodem lub syropem klonowym.

"Mleko" można przechowywać do trzech dni w lodówce.

 

"Mleko kokosowe"

Składniki:

- wiórki kokosowe 200g

- woda przegotowana ciepła 1500ml

Przepis: Wiórki kokosowe zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 30min. i podobnie jak wcześniejsze napoje roślinne, blendujemy. Uzyskana masę przelewamy przez sito lub specjalny woreczek do mleka roślinnego.

"Mleko" można przechowywać do trzech dni w lodówce.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe