22 Wrze

Zupa meksykańska z wołowiną

Bardzo prosta a zarazem odżywcza i rozgrzewająca zupa meksykańska, w sam raz na chłodne jesienne dni. Jest to propozycja o średniej ostrości, ale można przyprawić według własnego uznania lub dodać po prostu ostrzejszą paprykę. Zupa jest bardzo sycąca, więc głód po pełnej miseczce na pewno szybko się nie pojawi.

Składniki:

● Mięso mielone z wołowiny (opakowanie/200g)              

● Cebula (1 duża sztuka/100g)              

● Czosnek (3 żabki/15g)                      

● Ziemniaki (3 większe sztuki/300g)                               

● Marchew (2 średnie sztuki/100g)

● Fasola konserwowa czerwona (puszka 400g/samej fasoli około 250g)                       

● Papryka zielona (1 średnia sztuka/200g)                

● Papryka czerwona (1 średnia sztuka/200g)                             

● Przecier pomidorowy (mały słoiczek/50g)                          

● Oliwa z oliwek (3 łyżki/30g)

Przyprawy                                           

● Pieprz czarny mielony   (szczypta)

● Papryka chili (szczypta)

● Sól (szczypta)              

● Zioła prowansalskie (szczypta)

● Inne zioła i przyprawy według uznania

 

Przepis:  Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć prze praskę. Marchew i ziemniaki obrać, marchew zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do większego garnka wlać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć, następnie dodać mięso i marchewkę. Smażyć około 10 minut, mieszając. Następnie zalać do poziomu składinków wodą, zagotować i dodać ziemniaki, paprykę, fasolkę oraz przecier pomidorowy. Gotować około 30 minut na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

 

Czas przygotowania:  około 45-60min

 

Twój komentarz