19 List

Ciasto dyniowo bakaliowe

Uniwersalne warzywo, które nadaję się nie tylko do dań głównych, lecz również świetnie sprawdza się jako składnik pysznych deserów. Tym razem ciasto dyniowe z nutą bakali, smacznie i zdrowo.

Składniki:
   • mąka żytnia razowa typ 2000 (2 szkalnki/220g)
   • puree z dyni (1 i 1/2 szklanki/350g)*
   • jajka (2 sztuki)
   • jogurt naturalny (1/2 kubka/100g)
   • masło (50g)
   • syrop klonowy (2 łyżki)
   • bakalie (100g) : orzechy laskowe, włoskie, żurawina, len, suszone śliwki, rodzynki
   • proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
   • cynamon (2 płaskie łyżeczki)

 

 


Przepis: mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy jajka, syrop klonowy, puree z dyni, jogurt oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy ciasto, a na samym końcu dosypujemy posiekane bakalie. Przekładamy masę do delikatnie natłuszczonej foremki i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

*Puree z dyni: dynie pokroić na kawałki i piec w piekarniku przez 40min, w tem. 180oC. Po upieczeniu dyni obrać ze skórki i zblenderować.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe