26 Wrze

Pasta z ciecierzycy z koperkiem

Zamiast kupować naładowane nie wiadomo czym pasty, warto czasami poświęcić chwile i zrobić własną. Poniżej propozycja na pastę z ciecierzycy z koperkiem. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, tiaminy, fosforu, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i wielu innych cennych składników dla których warto sięgać po przepisy z tą rośliną strączkową.

Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 pęczek koperku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy

Przepis: Ciecierzyce należy namoczyć prze noc w wodzie. Następnego dnia odcedzamy i płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 5 szklankami wody, gotujemy około godziny. W między czasie kroimy drobno koperek i cebule. Na patelni podsmażamy lekko cebule na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odsączamy ją i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy podsmażona cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, przyprawy i 5 łyżek oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe