27 List

Jajka w pomidorach

Jajko jest bogatym źródłem substancji odżywczych, wykorzystujemy je jako podstawę do wielu produktów i dań, jako same najczęściej spożywamy w postaci gotowanej lub smażonej, a może tak spróbować pieczone w pomidorach ze szczypiorkiem? Czas jaki trzeba poświęcić i stopień trudności identyczny jak przy wykonaniu tradycyjnej jajecznicy, jedynie usuwamy zbędny tłuszcz i dodajemy pomidora, prosto, smacznie i zdrowo.

Składniki:

  • Pomidor (2 średnie sztuki/160g)

  • Jajo (2 sztuki/140g)

  • Szczypiorek

  • Pieprz (szczypta)

  • Sól (szczypta)

  • Pieczywo pełnoziarniste (2 kromki/60g)

 

 

Przepis:Pomidory ściąć z góry i wydrążyć środek. Wnętrze pomidora przyprawić pieprzem i solą, wbić do środka jajko, na wierzch posypać szczyptę pieprzu i posiekany szczypiorek, wstawić do piekarnika na 15-20min. w tem. 150oC (w wyższej temperaturze jajko jeszcze się nie zetnie a pomidor zacznie pękać). Zjeść z pieczywem

Twój komentarz