20 List

Cukinia z farszem twarogowo pieczarkowym, tosty

Uwielbiam przepisy które w przygotowaniu nie zajmują za dużo czasu, a zarazem są pożywne i zdrowe,  dlatego kolejna szybka i prosta propozycja dania. Cukinia fajnie komponuje się z mięsem, rybami czy twarogiem, tym razem jako dodatku użyjemy właśnie twarogu. Biały ser ma niewiele kalorii (100g/100kcal), jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera sporo wapnia, potasu, fosforu, ale znajdziemy również takie składniki jak mangan, miedź, magnez czy żelazo.

Składniki:

• Cukinia (1 średnia sztuka/około 400g)

• Ser twarogowy półtłusty (200g)

• Cebula (1 średnia sztuka/100g)

• Pieczarka (5 średnich sztuk/60g)

• Bazylia świeża (1 łyżka)

• Szczypiorek świeży (1 łyżka)

• Oliwa z oliwek (1 łyżka /10g)

• Pieprz czarny mielony (szczypta)

• Sól (szczypta)

• Chleb tostowy pełnoziarnisty (2 kromki/50g)

 

Przepis:Cebule i pieczarki obrać i pokroić, wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę (opcjonalnie można po prostu drobno posiekać). Uzyskaną masę podsmażyć na oliwie z oliwek a następnie dodać do sera twarogowego, przyprawić solą i pieprzem, dodać świeżą bazylie i szczypiorek, dokładnie wymieszać. Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek,  który następnie wypełniamy pastą serową. Cukinie wstawiamy na 20 minut do piekarnika, w temperaturze 180oC. Pieczywo opiec w piekarniku lub tosterze.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe