08 Marz

Psychodietetyka stosowana i żywienie osób aktywnych

Ostatnie dwie soboty spędziłem na bardzo ciekawych konferencjach zorganizowanych przez Food Forum.

Pierwsza konferencja odbyła się 28 lutego w Poznaniu pt. „Jak emocje wpływają na żywienie. Najnowsze trendy w psychodietetyce stosowanej”. Celem spotkania było przede wszystkim poszerzenie wiedzy o najnowsze wytyczne dla oceny i wsparcia w zaburzeniach żywienia. W programie poruszane były tematy diabulimi, pregoreksji, czy roli coachingu w kompleksowym podejściu do pacjenta. Problemy odżywiania mają bardzo często złożone podłoże, a ich leczenie wymaga interdyscyplinarnego podejścia. Dlatego też moja obecność na tego typy konferencjach obowiązkowa. Kolejna konferencja „Aktywność fizyczna, zdrowie, dieta. Najnowsze zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych”, na której oczywiście nie mogło mnie również zabraknąć, odbyła się 7 marca w Szczecinie. Jednym z głównych tematów było nawodnienie, równowaga kwasowo-zasadowa i skutki zakwaszenia organizmu przy uprawianiu sportu, temat bardzo ważny a często bagatelizowany przez zawodników, co oczywiście odbija się na wynikach, a czasami i na zdrowiu. W dzisiejszych czasach nietolerancja na gluten jest coraz częstszym problem, dlatego tez jednym z tematów było żywienie bezglutenowe czy wegetariańskie w sporcie. Wielu z Was pewnie sądzi że przy takim żywieniu nie da się osiągać wysokich wyników sportowych, nic bardziej mylnego, dobrze zbilansowana dieta zapewni pokrycie na wszystkie składniki odżywcze, a tacy zawodnicy sięgają bardzo często po najwyższe podium.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe