21 Gru

Pierogi pełnoziarniste z farszem miesno szpinakowym

Przygotowania do świąt idą pełną parą a oto moja propozycja zdrowszych pierogów, niewielka zamiana składników a wielka zmiana wartości odżywczej, pierogi raczej na drugi dzień świąt, ale zmieniając farsz można przygotować propozycje rownież na pierwszy.

Składniki na około 40 szt
farsz:450g szpinaku mrożonego, opakowanie (280g) sera feta light, 0,5kg mięsa z piersi kurczaka, czosnek 3 ząbki, przyprawy( pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek........i inne według uznania)
ciasto: 0,5 kg mąki żytniej typ 2000, 300ml wody

Przygotowanie: mięso należy wcześniej zmielić lub drobno pokroić, szpinak i rozdrobnione mięso wrzucamy na patelnie ( bez dodatku tłuszczu) puszczą wodę, mieszamy aż mięso dojdzie, na sam koniec dodajemy zgnieciony czosnek, przyprawy i ser feta. Mieszamy aż ser rozprowadzi się po całym farszu i następnie odstawiamy. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiać ciasto aż do uzyskania elastycznej konsystencji, następnie uzyskane ciasto rozwałkować stale podsypując mąką. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować przez około 4 - 5 minut, aż będą miękkie.


Na zdjęciu propozycja podania z jogurtem naturalnym, koperkiem i ugotowanymi różyczkami brokuł.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe